Van Kenhove Marijke - Kunstvestdagen

Ga naar de inhoud
Marijke Van Kenhove - Schilderijen

Als men aandachtig het werk van Marijke bekijkt ziet men de wereld achter de coulissen, in een droomwereld, een carnaval-achtige sfeer, theatraal, vol vreugde en beweging ... één groot feest.
Er komt ons een wereld van danseressen, ballerina's, strip-teaseseusen, enz, ... tegemoet, dikwijls gemaskerd op Veneniteaanse wijze, in tutu, gecorseerd voor de opera en dikwijls ontkleed. Dit facet van algemene bevrijding, verlost van alle complexen, is fascinerend om te bekijken doorheen fantasie en autentisiteit. Soms een tikkeltje luguber of uitdagend. De figuratie is zeker niet sexueel of satanisch zoals bij bijvoorbeeld Felicien Rops, maar carnaval achter de coulissen, sensueel en uiterst gevoelig. Men leeft in een wereld van liefde en acrobatie, getorst door een overdadige, barokke fantasie.
Soms heeft men de indruk dat composities onsamenhangend of verwarrend overkomen, niets is minder waar, zij beheerst het palet en kleurencombinaties op een verbluffende en toch spontane wijze.
Beweging is klaarblijkelijk wel haar uitdrukkingsmedium, haar niet te stuiten zoektocht. Haar doeken bieden aldus de toeschouwer een onbegrensd interpretatiescala.
Door het veelvuldig bijwonen van balletvoorstellingen, haar eindeloos schetsen in repetitielokalen van balletscholen, heeft zij het vlot plooibaar lichaam in haar schildershand opgeslagen. Zij tekent en schildert nu haar figuren vanuit haar onderbewustzijn, haar eigen droomwereld, direct en spontaan. Het moet altijd vlot, spontaan, vrij, vrolijk en beweeglijk blijven.
Haar werken worden dikwijls uitgevoerd op Japans papier. Aldus accentueert zij echte mensen, doorleefd, in een roes, niet altijd mooi, soms gekrenkt, soms verrimpeld, met rode neuzen, bewaard om verder te leven.
Je kunt kijken naar een rondreizend circus, de balletschool, op het strand of op de boulevard, in een met bloemen bezaaide zonovergoten feestweid van Marijke's droomwereld.


Contactgegevens

Marijke Van Kenhove
Keldermansvest 83
2800 Mechelen

Opleiding

Academie Mechelen
Academie Lier
Academie Sint-Niklaas
Specialisatie: Tekenen, Etsen, Schilderen, Boetseren, Beeldhouwen
Terug naar de inhoud