Ga naar de inhoud

Marijke Van Kenhove - Schilderijen

Als men aandachtig het werk van Marijke bekijkt ziet men de wereld achter de coulissen, in een droomwereld, een carnaval-achtige sfeer, theatraal, vol vreugde en beweging ... één groot feest.
Er komt ons een wereld van danseressen, ballerina's, strip-teaseseusen, enz, ... tegemoet, dikwijls gemaskerd op Veneniteaanse wijze, in tutu, gecorseerd voor de opera en dikwijls ontkleed. Dit facet van algemene bevrijding, verlost van alle complexen, is fascinerend om te bekijken doorheen fantasie en autentisiteit. Soms een tikkeltje luguber of uitdagend. De figuratie is zeker niet sexueel of satanisch zoals bij bijvoorbeeld Felicien Rops, maar carnaval achter de coulissen, sensueel en uiterst gevoelig. Men leeft in een wereld van liefde en acrobatie, getorst door een overdadige, barokke fantasie.
Soms heeft men de indruk dat composities onsamenhangend of verwarrend overkomen, niets is minder waar, zij beheerst het palet en kleurencombinaties op een verbluffende en toch spontane wijze.
Beweging is klaarblijkelijk wel haar uitdrukkingsmedium, haar niet te stuiten zoektocht. Haar doeken bieden aldus de toeschouwer een onbegrensd interpretatiescala.
Door het veelvuldig bijwonen van balletvoorstellingen, haar eindeloos schetsen in repetitielokalen van balletscholen, heeft zij het vlot plooibaar lichaam in haar schildershand opgeslagen. Zij tekent en schildert nu haar figuren vanuit haar onderbewustzijn, haar eigen droomwereld, direct en spontaan. Het moet altijd vlot, spontaan, vrij, vrolijk en beweeglijk blijven.
Haar werken worden dikwijls uitgevoerd op Japans papier. Aldus accentueert zij echte mensen, doorleefd, in een roes, niet altijd mooi, soms gekrenkt, soms verrimpeld, met rode neuzen, bewaard om verder te leven.
Je kunt kijken naar een rondreizend circus, de balletschool, op het strand of op de boulevard, in een met bloemen bezaaide zonovergoten feestweid van Marijke's droomwereld.

Contactgegevens

Marijke Van Kenhove
Keldermansvest 83
2800 Mechelen
e-mail
website

Studies

Academie Mechelen
Academie Lier
Academie Sint-Niklaas
Specialisatie:
Tekenen
Etsen
Schilderen
Boetseren
Beeldhouwen

Individuele tentoonstellingen

Cultureel centrum Mechelen
Galerij Paulus, Antwerpen
Galerie L'Oeil, Brussel
Galerie Cloots, Brussel
Galerie Panoramic, Brussel
Galerij Vincke Van Eyck, Gent
P-Art, Gent
Begijnhof Mechelen
Begijnhof Diest
Galerij 3220, Aarschot
Galerij Verkest, Tielt
Pro-Art, Lier
Liehrmann, Luik
d'haudrecy, Mons
Den Peroen, Maaseik
Ocker, Heusden a/d Maas
Les années folles, Maastricht
Galerij 20e eeuw, Ootmarsum
Gemeentehuis, Herne
Excelmans, Neeroeteren
Rodin, Knokke-Heist
Le Roc d'Art, Charleroi
Le Bercail, Florenville
Tilbury's Art Gallery, St.-Truiden

Terug naar de inhoud