Mariën Anne - Kunstvestdagen

Ga naar de inhoud
Anne Mariën - Schilderijen

Anne Mariën: het onschilderbare

De schilderijen van Anne Mariën zijn nooit gebaseerd op één enkel beeld van de natuur, maar eerder op een verzameling van ervaringen en indrukken die ze opdoet tijdens haar reizen, die haar aandacht trekken, die ze internaliseert, bijna spiritueel, en die ze terug oproept tijdens het schilderen.

Het atelier van Anne Mariën fungeert als een meditatieruimte waar een introspectieve reis plaatsvindt die is geïnspireerd door de fysieke ervaringen die de kunstenaar onderweg heeft opgedaan, en als de arena voor nieuwe creaties.

Voor de kunstenaar zijn haar schilderijen een herinnering aan de ervaring met de fysieke blootstelling aan de elementen van de natuur; een onderwerp dat niet figuratief kan worden geïllustreerd maar waarmee enkel kan worden geëxperimenteerd in een gepersonaliseerde, abstracte beeldtaal.

Opmerkelijk is dat in het resultaat van Anne Mariën’s metaforische scheppingsreis (het schilderij), dynamische bewegingen te herkennen zijn die in combinatie met haar intuïtief kleurgebruik de indruk wekken van een ontstaansgeschiedenis. Daarin schuilt de unieke kwaliteit van haar kunstwerken.

Net als het gevoel dat we krijgen als we naar een uitgestrekt landschap kijken, kunnen we er niets over zeggen, omdat alle woorden te kort zouden schieten t.o.v. die werkelijke ervaring. Het “onschilderbare” in het oeuvre van Anne Mariën is precies dat.

Fragmenten uit de tekst “Het onschilderbare” door curator Jan Van Woensel


Lees de volledige tekst (ENG+NL): http://www.annemarien.com/reviews  
Anne Mariën: the unpaintable werd gepubliceerd in het internationaal kunstmagazine Whitehot Magazine of Contemporary Art (USA): https://whitehotmagazine.com/articles/anne-mari-n-unpaintable/6402Contactgegevens

Instagram: studioannemarien


Terug naar de inhoud