Van der Kerken Iris - Kunstvestdagen

Ga naar de inhoud
Iris Van der Kerken - Schilderijen

De schilderijen van Iris Van der Kerken tonen meer dan levensgrote portretten waarvoor de inspiratie gevonden werd in foto’s met erg herkenbare onderwerpen zoals bijvoorbeeld mensen die op hun paasbest poseren in een alledaagse omgeving.

De geportretteerden kijken je zwijgend aan vanuit hun bijna té zonnige omgeving en vaak heerst er een geladen stilte die onheilspellende gebeurtenissen lijkt aan te kondigen. Het formaat overdondert de toeschouwer.

De techniek en het materiaal zijn vanuit een nood aan vereenvoudigen beperkt tot het haast uitsluitend werken met olieverf op doek. De kleuren worden met veel wit gemengd, waardoor een matter en schijnbaar minder scherp beeld ontstaat en het eruit ziet alsof er een onoverbrugbare afstand is tussen geportretteerden en toeschouwer.

Iris Van der Kerken studeerde schilderkunst aan de Hogeschool Antwerpen, departement audiovisuele en beeldende kunsten. Tijdens een periode van zoeken naar de juiste omstandigheden en deelname aan enkele groepstentoonstellingen, hebben genre en techniek niet zoveel veranderingen ondergaan. Het inspirerende beeldmateriaal zet nog steeds de toon, maar is minder bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Het verhalende karakter wordt meer benadrukt, maar voor de toeschouwer blijft er steeds voldoende ruimte om, als men dat wil, op zoek te gaan naar wat er schuilgaat onder de verf.


Contactgegevens

Terug naar de inhoud